Professional Fish Hunter Team

Tippek, Trükkök a sikeres halfogásért, a Professional halcsali termékeivel!

Kukorica Professional módra.

Nagyon egyszerű és hatékony praktikát szeretnék bemutatni, a kedves horgásztársaknak, mégpedig az aromásított kukoricát. Nos bizony bizony, ebben semmi ördöngősség nincs, de aki véletlenül nem gondolt még erre, annak nagyonis hasznos dolgokat írok le.

Sokszor próbálkozunk a különféle pácolt, lés, egyéb kukoricákkal, és dacára a kiváló csaliknak, mégsem tudunk egy picike kapást sem kicsikarni.  Ekkor jön számításba, az egyszerűség elve. Ahelyett, hogy bonyolultabbnál bonyolultabb módszerekkel próbálkoznánk, először érdemes inkább egyszerűsíteni a történetet. Húzzunk egy kisebb horogra egy sima álltalános akármelyik boltban megvehető konzerves csemegekukoricát egy szem csontival, ez sokszor meghozza a kapást. Sokszor tervezünk egyszerűbb horgászatokat, ahol szinte kizárólag csak e kis csalikkal horgászunk, nem is eredménytelenül . Ilyenkor a következő képpen készítjük el kukoricánkat:

Először is válogassuk ki az alapanyagokat.

Egy doboz csemegekukorica.

Egy, esetleg kettő kis tároló dobozka.

Kis só.

Ízlés szerint Professional aromapor. ( scopex mindig legyen kéznél, ha már kukoricáról van szó)

A csemegekukoricát bontsuk föl, engedjük le a levét, arra nem lesz szükség. Egy kis tálkába öntsünk belőle egy keveset, és szórjuk meg sóval, és aromaporral. A só azért fontos, mert egyrészt tartósít, másrészt kissé megcsípi a kukoricát, ezáltal segítve az aromapor jobb felszívódását a kukoricába. Jól keverjük el, és az előkészített kis dobozkánkba úgy rakjuk bele, hogy réteges legyen. Egy sor kukorica, aztán egy pici aromapor, következő sor kukorica, még egy kis aromapor. Jó ezt a horgászat előtt egy nappal elkészíteni, mivel a kukoricának kevés idő kell, míg átjárja az illat. Másnap tehetünk akár az etetőanyagba is belőle jócskán, így extra csáberőt képezve, és a horogra is egy két szem csontkukac, vagy giliszta társaságában fölkerülhet.

Érdemes kísérletezni, többféle aromát kipróbálni, esetleg több kevesebb ideig „érlelni” . Nyáron például, mikor szinte forró a víz, és szinte sehol sem láttak halat, kellemes meglepetést okozhat, két három szem, egy hétig epres-halas aromában érlelt kissé savanykás illatu csemegekukorica. Ilyenkor érdemes a kukorica közé egy-két szem halas zacskós pelletet is rejteni, mely egyrészt még megbolondítja egy kissé a kukoricánkat, másrészt csalinak is felhasználható, mivel ő is átveszi a kukorica akkorra már savanykás illatát. Nem kell félni, nem fog szétesni a pellet.

Kívánok kellemes kísérletezgetést!

Üdvözlettel: Professional Fish Hunter Team!

 

Method-trükk

Létezik egy egyszerű, ám de annál hatásosabb megoldás etetőanyagra, azoknak, akik szeretik a method kosaras, vagy hagyományos fenekezővel történő horgászatot. A módszer a következő: mivel a method kosaras horgászat lényege, az etetőanyag koncentrált bejuttatása, minél közelebb a horoghoz, hogy ez által a ponty testvérek a szétterülő élelemmel együtt a csalit is könnyebben észrevegyék, esetleg avval együtt föl is szippantsák. Ehhez a módszerhez akadtam rá egy könnyen elkészíthető, de annál hatásosabb keverékre, melyet megosztanék veletek. A főszereplő a zacskós Micro mix etetőpellet. Én úgy készítem ezt a jellegű kaját, hogy a horgászatot megelőző éjjel, előveszem vödröm, és számomra megfelelő mennyiségű pelletet töltök bele (rendszerint egy zacskónyi). Hogy érthető legyen, arányokat mondok, de természetesen mindenki olyan mennyiséget készít, és olyan arányban, ahogy neki jólesik. Tehát, fogok 1 kg pelletet, melyet fölöntök vízzel úgy, hogy az ellepje, sőt még egy kicsit meg is haladja annak szintjét. Én cirka olyan egy-két ujjnyi vastag vízréteget hagyok fölötte. Nem kell aggódni, reggelre az egészből nem lesz más, mint egy nagy összeállt massza. Kiérve a partra, fogok egy akármilyen nekem tetsző íz világú etetőanyagot, és negyed-fél zacskóval hozzákeverek. Elég nehézkes beledolgozni, de megéri a fáradtságot. Eztán ha van törő rosta, akkor egyszer vagy kétszer áttöröm, ha nincs nem gond, így is-úgyis remekül működik. A következő lépésként hozzáadok egy kevés poraromát. A külön aromásítást azért tartom fontosnak, mivel csak kismennyiségben akarunk etetőt használni, ezért kell az intenzív csalogató hatás. Egy kiló alaphoz, plusz negyed-fél zacskó etetőhöz, én majdnem fél zacskó aromát töltök. Eztán hozzákeverek még egy doboz csemegekukoricát, melyben, ha van lé, nyugodtan mehet hozzá. Ezt alaposan elkeverem, és még egyszer ellenőrzöm az állagát. Tehát az állag akkor jó, ha könnyen összeáll, és kifejezetten ragacsos, kézre tapadós etetőt kapunk. Ahhoz hogy ezt beállítsuk, nyugodtan használhatunk etetőanyag ragasztót, ha túl híg lenne. Vagy nyugodtan hígíthatjuk vízzel, ha netán nagyon tapadna. Én először mindig inkább egy árnyalattal hígabbra keverem, és csak eztán állítom be ragasztó segítségével, bár tudom, ez ellentmond az általános törvénynek, de a megfelelő ragacsosságot így érhetjük el könnyebben. Mikor elkészültünk az etetővel, akkor következik a másik trükk. Vagy method kosarat, vagy bordázott ólmot célszerű használni. Gyömöszöljünk egy kevés anyagot a kosárba/ólomra, ez lesz a „mag”. Eztán fogjuk a kosarat és forgassuk meg valamilyen magőrleményben. Kiváló például a napraforgó őrlemény, mert ezt a magot szinte mindenhol be lehet szerezni, és otthon könnyű ledarálni. Én ezt egy külön tálkán tartom ehhez a művelethez. Eztán fogjunk még egy kis etetőt, és burkoljuk be ismét a kosarat. Ez lesz a köpeny. Nem kell megijedni, ha a kosárban kitekeréskor, marad egy kevéske etetőanyag, mivel a mag amit először belegyúrunk, másodlagosan egyfajta aroma akkuként is szolgál, a jelentős aromázás miatt. Tehát a működési mechanizmus a következő: vízbe érkezésnél egyből egy felhőt húz a talajig, a talajra érve ledobja a köpenyt, ezáltal terített magokban, ízekben gazdag asztalt létrehozva, a megmaradó mag pedig lassú bomlásával pótolja az eddig elillant aromát, és apró szemcséket. Ebből kitűnik miért is fontos a ragacsos állag. További előnye, hogy tényleg nincs szükség nagyobb mennyiségű alapozó etetésre, sőt van, hogy egyáltalán nincs, de ha valaki akar, annak elárulok még egy apró trükköt, miképp jutathatja be megfelelően ezt a ragacsos kaját. A módszer pedig: Levágtam egy viszonylag vastagabb orvosi fecskendő végét, úgy hogy annak nyomókája éppen csak kibukjon belőle. A nyomókát kissé hátrahúzva, a fecsit belenyomom az etetőanyagba, eztán egy keményebb felületet keresve (nálam ez a vödröm teteje) rárakom a nyitott végét, és jó nagy nyomást gyakorlok rá. Utána már csak ki kell nyomni a kis hengeres etetőanyagot a fecskendőből, mely kiválóan csúzlizható. A hengerek mérete akkor megfelelő, ha magassága nem haladja meg az átmérője dupláját, így kevésbé lesz hajlamos a levegőben pörögni, ezáltal pontosabban lehet lőni. Igazából ennyi lenne, elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint ahogyan hangzik. Nekem kiválóan bevált, még hideg vízi horgászataim során is. A kedvenc keverékem alapja Micro mix pellet, kevés liftező mézes etetőanyag, scopex vagy eper hal aromával. Ez hidegvízben is kiválóan hozta a potykákat.

És még egy apró tipp: legyen egy kisebb kézmosó vödör a közeletekben 2 dolog miatt is. Az egyik az, hogy le kell mosni a kezetek (ki hitte volna), a másik, hogy ha pár kézmosás után megfigyelitek a víz színét illatát, észre fogjátok venni a változást. Ha netán van egy spiccbot és egy Vizi pisztoly a táskátokban….. (erről még később beszámolok)

Ha van kedvetek próbáljátok ki, ha valami nem stimmel nyugodtan kérdezzetek, nagyon szívesen segítek bárkinek bármivel kapcsolatban ha tudok.

Görbüljön!

Professional Fish Hunter Team!



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 1
Heti: 3
Havi: 2
Össz.: 3 398

Látogatottság növelés
Oldal: Tippek, trükkök
Professional Fish Hunter Team - © 2008 - 2025 - professionalfht.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »